Gemeentehuis kleurt Rood-Wit-Blauw voor 75 jaar bevrijding

Lansingerland – Vanwege 75 bevrijding kleurt het gemeentehuis elke avond tussen 20:00 en 01:00 uur speciaal Rood- Wit- Blauw.

Op 4 en 5 mei zijn er bij de drie herdenkingsmonumenten in de dorpskernen lichtstralen te zien zijn die de lucht kleuren.
Het zijn dezelfde tijdstippen als het gemeentehuis alleen deze verlichting gaat om 00.00 uit.

De herdenking zal er ook anders gaan uit zien want de gemeente vraagt niet naar de locaties te komen waar normaal gesproken de plaatselijke herdenkingen zijn in de 3 dorpskernen.
Om toch bij de herdenking te kunnen zijn maakt RTV Lansingerland in samenwerking met verschillende organisaties binnen de gemeente een speciale dodenherdenking uitzending.
De uitzending begint maandagavond 4 mei om 19:45 uur en word gevolgd door de speciale oorlogsdocumentaire die ze gemaakt hebben in het teken van de 75 jaar bevrijding.

Voorafgaand aan de 2 minuten stilte om 20 uur zal hoornblazer Michel Glintmeijer van het Korps Nationale Reserve Koninklijke Landmacht het Signaal Taptoe geven.
Na de 2 minuten stilte zal het Wilhelmus klinken door Concordia. Gevolgd door een toespraak van de burgemeester en kransleggingen door de burgemeester en wethouders in de drie dorpskernen.

Burgemeester Pieter van de Stadt zei hierover: “Juist in deze tijd is het belangrijk om elkaar te steunen. We zoeken de verbinding op en dat doen we door met elkaar te herdenken en met elkaar te vlaggen, juist in deze tijd. Herdenken doen we vanuit huis, uw tuin, deuropening of balkon. Ik wil alle Lansingerlanders oproepen om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.  Op 5 mei steken we de vlag uit om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.”

Bij uitzondering wordt er dit jaar afgeweken van het vlaggenprotocol waarbij normaal gesproken gevlagd mag worden vanaf 18.00 uur. Daarnaast vragen we aan alle Taptoeblazers om het Signaal Taptoe buiten in de tuin, uw oprit of vanaf het balkon te blazen.

Op 5 mei steken we massaal de vlag uit om ondanks deze periode waarin we ons niet vrij kunnen bewegen, toch de verbinding zoeken en met elkaar onze Bevrijding te vieren.

Ingezonden foto’s door Nathalja :