LIVEBLOG: Alles over het Coronavirus in Lansingerland

Dit artikel zal dagelijks aangevuld worden met de laatste informatie van het RIVM. Hierbij houden wij u op de hoogte van de laatste cijfers in Nederland en gemeente Lansingerland.


Lansingerland –  Het aantal positieve geteste personen voor het COVID-19 virus in Lansingerland staat momenteel op 171 inwoners uit Lansingerland. 

U leest hier de cijfers van het aantal besmette personen in Nederland en gemeente Lansingerland. Het aantal staat sinds de laatste update ( 10Mei, om 14:30 uur) op 42.627 besmette personen op Corona in Nederland. Sinds de update staat de teller voor geteste inwoners in Lansingerland op 171 personen welke positief zijn getest op het Coronavirus. Het aantal in ziekenhuis opgenomen patiënten uit Lansingerland zijn 41 personen.

Inmiddels zijn er 5.440 personen in Nederland overleden als gevolg van het virus waarvan er volgens de gegevens van het RIVM 20 uit Lansingerland komen.

Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.

06-05-2020 Versoepeling maatregelen vanaf 11 mei:

Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven, en daarbij het coronavirus onder controle te houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit.

Daarom blijft voor iedereen gelden:
– Was vaak uw handen.
– Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
– Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
– Schud geen handen.
– Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
– Werk zoveel mogelijk thuis.

Bent u ziek?
– Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
– Heeft u ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook huisgenoten thuis.
– Als u 24 uur lang geen klachten heeft, mag u weer naar buiten.

Bent u 70 jaar of ouder of heeft u een kwetsbare gezondheid?
– Wees extra voorzichtig. Het kan verstandig zijn om voorlopig nog zoveel mogelijk thuis te blijven.
– Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte.
– Zorg dat u altijd op 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven.Is dat niet mogelijk, ga dan ergens anders heen.

Stap voor stap
De Nederlandse aanpak van corona heeft goed gewerkt om de gevolgen van het virus onder controle te krijgen. Het risico is zeker nog niet weg, maar als we ons aan de belangrijkste maatregelen houden, komt er wel stapsgewijs meer ruimte.

Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen. De komende tijd worden hiervan de details verder uitgewerkt.

Vanaf 11 mei geldt:

Onderwijs
– Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei.

Sport en spel
– Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding buiten samen sporten, bewegen en activiteiten volgen.
– Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
– Iedereen boven 18 jaar kan buiten sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar (dus geen contactsporten; lesgeven kan, maar geen wedstrijden en niet douchen na afloop).

Contactberoepen
– Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk.
– Het gaat om rij-instructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat, enz.).
– Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd.
– Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.

De bieb
– Bibliotheken openen hun deuren weer voor publiek en nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.

Openbaar vervoer
– Gebruik alleen het openbaar vervoer als dat echt nodig is, vermijd de spits en geef elkaar de ruimte.In trein, bus en metro wordt u geadviseerd om niet-medische mondkapjes te dragen.
– Vanaf 1 juni is dit verplicht.

Mondkapjes
In een aantal situaties is het niet mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren. Voor reizigers en medewerkers in het openbaar vervoer is het daarom per 1 juni verplicht niet-medische mondkapjes te dragen. Om schaarste in de zorg te voorkomen, mogen dit dus geen mondkapjes zijn die bedoeld zijn voor de zorg. Voor contactberoepen neemt een check vooraf veel risico’s weg. Het dragen van mondkapjes is dan niet nodig, maar het staat ieder natuurlijk vrij er gebruik van te maken.

Hoe verder
De verruimingen per 11 mei zijn mogelijk omdat de klanten van deze sectoren vooral uit de buurt komen. Er komt dus geen druk op het openbaar vervoer. Ook kunnen bij kappers, opticiens, pedicures en dergelijke gemakkelijk de gezondheidsadviezen worden opgevolgd, zoals handen wassen. Tot slot is bij deze verruimingen de kans op groepsvorming in de publieke ruimte klein.

Ook in andere sectoren, zoals de horeca, is de roep om versoepeling van maatregelen groot. Dat begrijpt het kabinet heel goed, want de maatregelen vergen veel van ons en de gevolgen zijn groot. Daarom wil het kabinet stap voor stap verder gaan, samen met bedrijven en organisaties die plannen hebben gemaakt voor de 1,5 meter samenleving.

Het versoepelen van maatregelen kan alleen als het virus onder controle blijft. De 1,5 meter afstand blijft altijd van kracht. Als het echt nodig is, dan kan en moet een besluit om meer ruimte te geven weer worden teruggedraaid.

Verwachtingen per 1 juni
Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het volgende wordt toegestaan:

– Voortgezet onderwijs (de manier waarop wordt nog verder uitgewerkt);
– Terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden;
– Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open, onder voorwaarden: een maximum van 30 personen (incl. personeel) en 1,5 meter afstand;
– Bezoekers moeten reserveren;
– In een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
– Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.

Omdat het rond 1 juni waarschijnlijk drukker wordt in het openbaar vervoer, wordt het op enig moment lastiger om 1,5 meter afstand te houden. Daarom is iedereen per 1 juni verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen.

Verwachting per 15 juni
Als we het virus onder controle houden, kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) weer examens afnemen en praktijklessen geven. Er wordt een plan gemaakt om te zijner tijd het mbo verder open te stellen en ook het hoger onderwijs weer te openen.

Verwachting per 1 juli
Als het virus onder controle blijft, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open. Ook kan het maximum aantal bezoekers hopelijk worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

Verwachting per 1 september
Als het virus onder controle blijft, gaat ook de deur van het slot voor de fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers.

Alle contactsporten en binnensporten zijn weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal.

Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen.

Lansingerland Live

Lansingerland – “Met pijn in ons hart moeten we jullie vertellen dat Lansingerland Live op 12 en 13 juni 2020 niet door zal gaan”, zo laat de organisatie weten.

“Er was tot vandaag nog een beetje stille hoop op een doorgang van het festival, maar helaas is zojuist bekend gemaakt dat de maatregel rondom het coronavirus wordt verlengd en er tot 1 september 2020 geen evenementen mogen plaatsvinden. Na maanden met heel veel enthousiasme aan dit prachtige festival te hebben gewerkt, is dit voor ons ook een hele grote domper… Het spijt ons”, zegt een woordvoerster van het festival.

Bron: Rijksoverheid.nl

Gemeente Lansingerland

Koningsdag en bevrijdingsfestival Lansingerland AFGELAST

Door de ontstane situatie met het coronavirus was lange tijd onduidelijk of de nationale feestdagen in april en mei wel door konden gaan. Door de huidige ontwikkelingen hebben gemeente Lansingerland in samenspraak met de Oranjecomités Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs besloten om Koningsdag en het Bevrijdingsfestival op 5 mei in Lansingerland af te gelasten. 

Burgemeester Pieter van de Stadt: “Wij betreuren het zeer dat we deze mooie feesten de komende periode niet kunnen vieren met elkaar. Samen met de Oranjecomités onderzoeken we hoe we op een later moment een gedenkwaardige invulling kunnen geven aan 75 jaar bevrijding.”

Op passende manier gedenken

Op dit moment is het vooralsnog voor iedereen onduidelijk wat de effecten van de maatregelen zijn om het coronavirus in te dammen maar naar verwachting is de impact op de samenleving groot. Ook in het belang van de vrijwilligers die wij in staat willen stellen om hun werkzaamheden goed uit te voeren, nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Samen met de Oranjecomités en talloze lokale ondernemers die betrokken zijn bij de organisatie van deze feesten kijkt de gemeente naar een alternatieve datum om op een later moment 75 jaar vrijheid te vieren.

Voor dodenherdenking op 4 mei geldt dat de gemeente onderzoekt hoe we hier op gepaste wijze en met het opvolgen van de maatregelen invulling aan kunnen geven.

Videoboodschappen gemeente Lansingerland

Opnieuw een nieuwe videoboodschap van burgemeester Pieter van de Stadt aan de inwoners van Lansingerland

Burgemeester: “De basismaatregelen blijven van groot belang”

In een videoboodschap roept Burgemeester Pieter van de Stadt Lansingerlanders op om vol te houden. Er worden minder mensen ziek, maar de druk op zorg is nog …

Een videoboodschap van Wethouder Ankie van Tatenhove aan alle inwoners van Lansingerland.

Bemoedigende woorden van wethouder Ankie van Tatenhove  aan verzorgers, verplegers, vrijwilligers, ouders en onderwijspersoneel: “Zorg ook goed voor uzelf, we hebben u nog een tijd hard nodig.” #samentegencorona

Wethouder Ankie Van Tatenhove: “Zorg ook goed voor uzelf, we hebben u nog een tijd hard nodig.”

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Een videoboodschap van Wethouder Kathy Arends aan alle ondernemers en ZZP’ers in Lansingerland.

Wethouder Kathy Arends: “Ondernemers en ZZP’ers in Lansingerland worden hard getroffen”

“Ik wil alle ondernemers een hart onder de riem steken en ik ben trots op alle creatieve ideeën en initiatieven die ik heb zien ontstaan de afgelopen dagen. …

Pieter van de Stadt: “We houden vol tot eind april of zo lang als noodzakelijk is.”

“Ik zie op straat dat eenieder ontzettend zijn best doet om zich aan de maatregelen te houden. Ik zie de winkeliers zorgen dat we kunnen blijven winkelen. We moeten het samen doen beste inwoners van Lansingerland. En we kunnen het ook samen doen. We houden vol tot eind april of zo lang als noodzakelijk is.”

Pieter van de Stadt: “We houden vol tot eind april of zo lang als noodzakelijk is.”

“Ik zie op straat dat eenieder ontzettend zijn best doet om zich aan de maatregelen te houden. Ik zie de winkeliers zorgen dat we kunnen blijven winkelen. We…

Een speciale boodschap van burgemeester Pieter van de Stadt aan alle inwoners van Lansingerland.

Beste inwoners van Lansingerland

Burgemeester Pieter van de Stadt:
Het coronavirus in Nederland raakt ons allemaal. In heel Nederland zijn maatregelen genomen tegen de verspreiding van het virus. Deze maatregelen hebben gevolgen voor ons allemaal. Ik realiseer mij dat er een groot beroep op u wordt gedaan. En ook op uw naasten. Mijn waardering gaat uit naar iedereen die zich massaal inzet in Lansingerland om het virus te bestrijden. Van jong tot oud. Samen zetten we ons dagelijks in om het virus in te dammen. Ik wens de mensen die door het virus getroffen zijn sterkte en een spoedig herstel.

Samenwerken in onzekere tijden

Tegelijkertijd krijg ik ook signalen dat maatregelen in de gemeente niet overal opgevolgd worden. Ik verzoek u met klem om de huidige situatie serieus te nemen. De maatregelen zijn nodig om het virus te bestrijden. We kunnen het virus alleen maar bestrijden als iedereen zich inzet. Volg de maatregelen die opgelegd zijn vanuit de Rijksoverheid en het RIVM. Dit betekent: was uw handen regelmatig, houd afstand van elkaar (1,5m) en blijf zo veel mogelijk thuis. Vermijd sociaal contact, ook als u elkaar buiten ontmoet. Volg ook daar de regels. Vermijd grote groepen en houdt afstand. Dit geldt ook voor het winkelcentrum. Neem de huidige maatregelen daarom serieus en bespreek met uw kinderen (jong en oud) waarom dat zo belangrijk is. Voor uzelf, en zeker voor een ander.”

 

Noodverordening COVID-19

Op 17 maart 2020 heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, Ahmed Aboutaleb, de Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond afgekondigd.

Met deze noodverordening geeft de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond vorm aan de maatregelen vanuit de Rijksoverheid voor de regio. Zowel politie als de gemeenten (in naam van het lokale bestuur) kan organisatoren en ondernemers aanspreken op het niet naleven van de verordening.

De volledige tekst van de noodverordening vindt u hier.

Deze verordening is geldig op het grondgebied van de gemeenten die horen tot de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. Dit zijn: Rotterdam, Nissewaard, Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Ridderkerk, Schiedam, Vlaardingen en Westvoorne.

Maatregelen bij Coronavirus

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.