Voormalige gevangenis Zoetermeer wordt omgebouwd tot huisvesting voor asielzoekers

De voormalige Zoetermeerse gevangenis aan de Rokkeveenseweg is bijna gereed om het komende jaar als opvang voor 500 asielzoekers te dienen. Het COA is afgelopen tijd druk bezig geweest om de voormalige cellen met gordijnen op te leuken, lockers met sloten te plaatsen,  en om de toiletten, die deel uit maakten van de kamers, door middel van schermen wat meer privacy te geven. Omdat de opvang tijdelijk is en het gebouw over een jaar weer in originele staat teruggegeven moet worden kunnen er geen permanente veranderingen aangebracht worden. 

De cellen, die voorheen voor 1 persoon waren, worden nu middels een stapelbed voor 2 personen geschikt gemaakt. Het COA wil graag 5 M2 kamerruimte per persoon, de oppervlakte van een cel is ca. 10 M2, dus 2 asielzoekers per kamer sluit precies aan bij de wens van het COA. Verder kunnen de recreatieruimtes,  de 2 grote gymzalen, en de overvloedig aanwezige buitenruimte gebruikt worden. Door het COA worden er sportlessen en activiteiten voor de asielzoekers  georganiseerd. Kinderen met een leerplichtige leeftijd worden op Zoetermeerse scholen geplaatst.

De asielzoekers kunnen zelf in de gemeenschappelijke keukens eten koken en daar gezamenlijk de maaltijden eten.  Ook zijn er ruimtes met douches, wasmachines en drogers die gebruikt kunnen worden.

Het is de bedoeling dat de asielzoekers, die in de voormalige gevangenis opgevangen worden, zo veel mogelijk zelfstandig worden zodat ze, als ze over een jaar een huis zouden krijgen, zich zelf kunnen redden. Dit gebeurt door ze inburgeringslessen te geven en ze te wijzen hoe ze iets voor elkaar kunnen krijgen en het ze zelf te laten doen, bijvoorbeeld met hulp van de Google translate, in plaats van dat alles voor ze geregeld wordt.

Het is nog niet duidelijk wie er precies naar Zoetermeer komen, dat wordt pas op het laatste moment bekend. Zoetermeer zou het liefst plaats bieden aan gezinnen, maar het zijn waarschijnlijk grotendeels alleenstaande  mannen.  Gezinnen zullen zo veel mogelijk bij elkaar geplaatst worden, evenals alleenstaande vrouwen.