Boete voor appen op de fiets wordt 95 euro

Nederland – De boete voor appen op de fiets wordt 95 euro. Vanaf 1 juli wordt het verboden om met een telefoon in de hand te houden.

De maatregel moet het aantal verkeersslachtoffers terugdringen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) kondigde eind 2017 aan met een verbod op appen op de fiets te komen.

Volgens de stichting TeamAlert speelt telefoongebruik een rol bij ongeveer een vijfde van de fietsongevallen.

Het is sinds 2002 verboden tijdens het rijden van een motorvoertuig, bromfiets of gehandicaptenvoertuig een mobieltje vast te houden. In 2009 kwam dat verbod er ook voor snorfietsen. Een automobilist die wordt gepakt met een mobiel in de hand moet 240 euro boete betalen.

De daling van het aantal verkeersdoden stagneert, terwijl het aantal ernstig verkeersgewonden toeneemt. Met een reeks maatregelen wil het kabinet dit terugdringen.

MONO

Het doel van de MONO-campagne is om minder fietsers en automobilisten sociale media te laten gebruiken tijdens het rijden. Dit door te voorkomen dat berichten binnenkomen tijdens het sturen. De campagne richt zich ook op hun sociale omgeving – de mensen die deze bestuurders een bericht sturen. Vanuit de gedachte: als je weet dat iemand onderweg is, stuur dan geen berichten. De boodschap van de campagne is: rij zonder afleiding. Rij MONO, ga ongestoord onderweg.

Betekenis MONO

MONO staat letterlijk voor één of alleen. In de campagne staat het voor met één ding bezig zijn: als je rijdt, houd je je aandacht op één ding en dat is het verkeer. MONO is ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van appjes of social media posts. Zodat mensen hun ogen op de weg houden en niet op hun scherm.  Nederland gaat ongestoord onderweg. Rij MONO, fiets MONO.

Instellen op telefoon

MONO rijden kan op verschillende manieren. Het makkelijkst is als je je telefoon zo instelt, dat je automatisch tijdens het rijden geen meldingen ontvangt. Dan ben je in één keer MONO. Bekijk hieronder hoe je dit doet op jouw telefoon. En ongestoord onderweg kunt zijn.

Instellen op IOS-toestel

Instellen op Android toestel